İş ve özel hayatında stresli olan kişiler ile sınava giren öğrenciler arasında sık görülen hassas bağırsak sendromu günlük yaşamı çekilmez hale getirebiliyor. Uzun süren karın ağrısı, ishal ya da kabızlıkla belirti veren hassas bağırsak sendromu, hayat tarzı değişiklikleriyle tedavi edilebiliyor.
5 kişiden biri spastik kolon hastası
Spastik kolon hastalığı toplumun ortalama %20’sini etkileyen bir hastalıktır. Hassas bağırsak sendromu yani spastik kolon hastalığı, karın ağrısı ve dışkılama alışkanlığında değişimler ile kendisini göstermektedir. “İrritabl Bağırsak Sendromu” olarak da bilinen hastalık, fonksiyonel bir bozukluk olarak değerlendirilmektedir.
Hastanın şikayeti olmasına rağmen yapılan muayene ve tetkikleri normal çıkıyorsa…
Ağrı, şişkinlik ve dışkılama alışkanlığında bozukluk olan kişilerde yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir organik bozukluk veya patolojik bulgu bulunmamaktadır. Tetkiklerin sayı ve çeşitliliğinin artmasına rağmen patolojik bulgunun ortaya çıkmaması hastaların var olan bir rahatsızlığın bulunamadığı yönünde daha fazla endişe duymasına neden olabilmektedir.
Gece uyandırıyorsa dikkat!
Yapılan kontrollerin ardından spastik kolon teşhisi konulan kişilerde;
Karın ağrısı ve eşlik eden semptomlar gece uyandırıyorsa,
Kanlı dışkılama oluyorsa
İstemsiz kilo kaybı yaşanıyorsa bu hastalarda ısrarla başka bir neden araştırılmalıdır.
Endişenizi azaltın
Spastik kolon hastalarında davranış terapileri, hobilere yönelme, düzenli spor yapmak gibi hayat tarzı düzenlemeleri olumlu sonuç verebilmektedir. Bunların yanı sıra hastalığın seyrine göre diyet önerileri ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Ancak tedavinin önemli kısmını, hastanın doktoruna güvenmesi ve var olan şikayetlerinin kanser gibi nedenlere bağlı olmadığını bilmesi oluşturur. Bu şekilde endişenin azalması hastada var olan şikayetlerin de azalmasını da sağlayabilir.