Arşiv Detay 27.6.2008 00:00:00 1669 defa okundu

Tunceli yöresine ait yemek tarifi

​​​​​​​Zerfet (Zılfet) (8 kişilik)

Malzemeler

1.5 kg. un

 1 litre su

1 yemek kaşığı tuz

1 kg. tereyağı

½ litre ayran

 5 diş sarımsak

Yapılışı:

 Derin bir kabın içine un elenerek konur. Tuz ve su ilave edilir. Elde edilen karışım iyice yoğrulur. Bu hamur yağlanmış fırın tepsisine konur. Fırına atılır. Eskiden odun ateşiyle hazırlanan ocağa atılırdı. Hamurun altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır. Pişirilen hamurun üst kısmı yuvarlak bir şekilde kesilerek alınır ve bu kısım kapak olarak kullanılır. Pişirilen hamurun orta kısmı bir kaşık yardımıyla ufak ufak kazılır, kazılan pişmiş hamur (yöresel dilde buna bıcik denir)  huni şeklinde tepelenir. Önceden hazırlanmış sarımsaklı ayran üzerine gezdirilir, ardından da eritilen tereyağı hazırlanan tepsideki bıciğin üzerine dökülür. Daha sonra sıcak sıcak servis yapılır.

Not: Soğanlısı ve kavurmalısı da yapılmaktadır. Ancak bunların üzerine ayrıca sarımsaklı ayran ve tereyağı dökülmez. Tıpkı börek gibi yenir. Bazı yerlerde bu da içi oyulup tepelenerek yenilmek üzere hazırlanır.



SİZİ TANITALIM

Bilgilerinizi girerek, Dersimli Esnaf ağına dahil olabilirsiniz!

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

BURAYA TIKLAYINIZ

DERSİMLİ ESNAFLARIMIZ

Burçlar

Günlük falınızı Okuyun

Astroloji.org 'un desteğiyle

HAVA DURUMU

ZİYARETÇİ İSTATİSTİKLERİ

 Bugün : 9801
 Dün : 11143
 Toplam : 24591245
 Ip No : 54.158.248.112